Menopozda Beslenme
İnsanların beslenme alışkanlıkları etnik yetişme , yetiştiği aile ve çevresi ile şekillenir. Uzun süreli beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi zordur. Ancak unutulmaması gereken önemli bir konuda beslenmenin, menopoz semptomları üzerinde önemli ölçüde etkili olduğudur. Çay, alkol, kahve,sıcak içecekler, çikolata ve baharatlı besinler sıcak basmalarını tetikleyebilir. Alkol tüketimi kan estrojen düzeylerini bozabilir ve sıcak basmaları ile arasında güçlü bir bağlantı vardır. Çoğu menopozdaki kadın besinler ve sıcak basmaları arasındaki bu ilişkinin bilincinde değildir.
Menopoz döneminde alınacak bazı besinler sıcak basmalarının azalmasına yardımcı olabilir. Soya ürünleri ; menopozda sıcak basmalarının azaltılmasında güçlü bir fitoestrojen olan daidzim içerir.Fitoestrojenler soya sosu ve diğer soya ürünlerinde bulunur. Soya sosu, soya unu ve soya sütü en iyi fitoestrojen kaynaklarıdır.Bunun dışında ; yulaf , mısır, karabuğday, kahverengi pirinç, keten tohumu ve yağı, kepekli buğday gibi kepekli taneli besinlerin hepsi fitoestrojenler için mükemmel kaynaklardır.
Menopoz döneminde vitamin ve antioksidan içeren besin destekleri yaygın olarak önerilmektedir. E vitamini, beta- karoten (A vitamini) ve C vitamini menopoz döneminde alınması önerilen antioksidan vitaminlerdir. Bu vitamin desteklerinin aşırı kullanımı potansiyel olarak tehlikelidir. Bu nedenle; Amerikan Kalp Derneği antioksidan vitaminler ve diğer besinlerin doymuş yağ oranı düşük bir diyet aracılığı ile besinlerden alınmasını önermektedir.
B6 vitamini ; özel olarak su retansiyonunun ve menopozal semptomların azaltılmasına yardımcı olur. C Vitaminini trunçgilerden , yeşil sebzelerden almak mümkündür. E vitamini olasılıkla menopozal semptomların tedavisi için en iyi bilinen vitamin desteğidir ve sıcak basmalarını azaltığı bildirilmiştir. E vitamini ; fasulyede, baklagillerde, kahverengi pirinçte, koyu yapraklı yeşil sebzelerde, kabuklu yemişlerde ve çekirdekte olduğu bilinmektedir.
Yüksek lif içerikli besinlerin obeziteyi, olasılıkla kan basıncını düşürdüğü ve diyabetikler de glisemik kontrolü iyileştirdiği gösterilmiştir. Menopoz döneminde lifli gıdaların tüketilmesi, yeterli besinsel alımı sağlar ve menopozdaki kadının yüksek yağ içerikli bir diyet tüketmesine engel olur. Ayrıca lifli gıda tüketimi ; menopoz grubu kadınlarda , yaşa bağlı artmış kolon kanseri riskini kısmen koruma altına almaktadır. İşte tüm bu nedenlerle menopoz döneminde lifli gıdalar bolca tüketilmeli ve diyeti bu yönde planlamaya özen gösterilmelidir.
Menopoz Hakkında Daha Fazla Makale için Tıklayınız.